Moodwindow_bart_mulckhuijse_lijntekening_domtoren_utrecht.jpg

 

Bart Mulckhuijse - Leidse lijnen

Bart: “In 2015 ben ik gestart met mijn project “Leidse Lijnen” - een serie lijntekening over mijn woonplaats Leiden. Het uitgangspunt is eenvoud. Eén potlood en een stuk papier, meer niet. Een paar lijnen, alleen de essentie en wat echt nodig voor herkenning.”  

Inmiddels heeft het project geleid tot een serie tekeningen die behalve Leiden ook de wereldwonderen en de skylines van wereldsteden omvat. Naast beroemde gebouwen, huizen en stadslandschappen zijn zelfs design klassiekers onder de automobielen toegevoegd aan het project.  

Werkwijze & inspiratie - Hoe Bart te werk gaat - De kunst van het weglaten

"Ik kies mijn onderwerpen altijd vanwege de herinnering, de emotie die het teweeg brengt. Dat is de basis voor een aansprekend resultaat. 

Hoewel de tekening zelf zo eenvoudig mogelijk is, gaat er een grondig onderzoek aan vooraf. Liefst maak ik zelf een serie foto’s van de het onderwerp - als totaal en van de kenmerkende details. Daarbij maak ik opnamen van de omgeving om daarmee de beste compositie te vinden.

Voor Leiden ben ik zelf op pad gegaan; naarmate de serie zich steeds verder buiten Leiden ontwikkelde heb ik het onderzoek verplaatst naar internet. Daar is tegenwoordig een enorme schat aan materiaal te vinden. De uiteindelijke compositie stel ik samen uit delen van wat ik heb gevonden. En hier zit ook de kern van het proces: weglaten, weglaten en weglaten! Alles wat niet absoluut nodig is verdwijnt - ook al is het op zichzelf mooi of interessant. Ik heb hiervoor geen vaste criteria - het is een kwestie van intuïtie.

Meestal heb ik een paar pogingen nodig om tot een goed resultaat te komen. Een evenwichtige compositie met de juiste details en vooral veel “wit”! Tegenwoordig werk ik ook vaak digitaal met een iPad. Dat heeft als voordeel dat ik geslaagde onderdelen kan hergebruiken en delen kan corrigeren. Erg praktisch en het resultaat is zeker beter. Toch mis ik nog wel het geluid van mijn 4B-potlood op het ruwe tekenpapier…”

Over deze serie;

Domtoren Utrecht : Lange tijd de hoogste toren van Nederland. En ook nu nog de kerktoren die het hart van veel mensen hoog in de keel doet kloppen. Het symbool van Utrecht in de herinnering van iedereen, die ooit in Utrecht woonde, of er alleen maar even op bezoek was.

Martinitoren Groningen : Er gaat niets boven Groningen, en zeker niet boven de spits van de Martinitoren. En het zijn echt niet alleen stugge Groningers zelf die een brok in de keel krijgen bij de aanblik van ‘d’Olle Grieze’! 

Westertoren Amsterdam : De meest bezongen toren van Amsterdam, van Nederland en misschien wel van de wereld… Wat anders kan ik daar nog aan toevoegen dan een stille getuigenis?

Sydney Opera House : Moderne architectuur, die nieuwe materialen tot het uiterste benut om nieuwe vormen te creëren. Hét voorbeeld dat modern niet alleen zakelijk en efficiënt hoeft te zijn!

Vrijheidsbeeld NYC : Het cadeau van Frankrijk aan de vrije Verenigde Staten. Ondanks haar ouderdom ook nu nog het symbool van vrijheid voor de mensheid. 

Eiffeltoren Parijs : Gebouwd om na de wereldtentoonstelling weer te worden afgebroken. Inmiddels uitgegroeid tot een symbool van licht en hoop voor veel mensen over de wereld. 

Big Ben en Westminster Palace - Londen : Eeuwenlang het centrum van de macht in het Britse wereldrijk en ook nu nog een imponerende plek aan de oever van de Themes. En… wie kent niet de melodie van het beroemde klokkenspel van de Big Ben?

Ponte di Rialto - Venetië : Met winkeltjes aan beide zijden, in één gracieuze boog over de volle breedte van het drukke Canal Grande. De Italianen weten als geen ander schoonheid, sierlijkheid en functionaliteit met elkaar te verenigen.

Piramide van Cheops - Egypte : Wereldwonderen van het eerste uur. In een zee van zand wijzen hun wat versleten spitsen nog steeds naar de hemel. Nergens ter wereld een sterkere herinnering aan de uitgestrekte eeuwigheid.

Taj Mahal - India : Het grootste bewijs dat verdriet en een herinnering aan een liefde die voorbij is, tot iets moois kunnen leiden. 

Meer werk van Bart - Opdrachten 
Unieke tekeningen van plaatsen of onderwerpen met een bijzondere herinnering voor de kijker voert Bart graag in opdracht uit. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met Bart.

Onder de naam WerkVanBart werkt Bart Mulckhuijse aan verschillende creatieve projecten; kijk bijvoorbeeld eens op wiskunst.werkvanbart.nl, art.werkvanbart.nl en www.leidselijnen.nl.

Ontwerpen van Bart;